Vertrouwenspersoon

Werknemers kunnen te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen (seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en discriminatie), zowel van collega’s als van leidinggevenden en/of integriteitskwesties (misstanden met een maatschappelijk belang, onregelmatigheden en andere integriteitskwesties).

Werknemers van een organisatie die grensoverschrijdend gedrag ervaren of met integriteitskwesties te maken hebben, kunnen een vertrouwenspersoon benaderen voor een luisterend oor, advies en bijstand. 

In veel gevallen is de direct leidinggevende het eerste aanspreekpunt als een medewerker geconfronteerd wordt met ongewenste omgangsvormen. Als dat niet mogelijk is, kan een medewerker zich wenden tot de afdeling personeelszaken. Volgens de Arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en daar valt ook de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan onder. Toch kan het zijn dat een medewerker geen veilig gevoel ervaart bij een medewerker die in dienst is van de organisatie. Het inschakelen van een externe vertrouwenspersoon is dan een logische stap. Door een laagdrempelige ingang te creëren voor medewerkers, kan uitval wellicht voorkomen worden. 

Ongewenste omgangsvormen hebben een grote invloed op de werksfeer en de gezondheid van de medewerkers. Zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid kenmerken mijn werk als vertrouwenspersoon.

Ik sta geregistreerd bij het LVV-Register. Dit is de beroepsvereniging voor vertrouwenspersonen. Het LVV controleert iedere 4 jaar of ingeschreven vertrouwenspersonen nog voldoen aan de gestelde eisen en geven na goedkeuring een certificaat af. In die periode dient de vertrouwenspersoon tijd en aandacht te besteden aan ontwikkeling en zelfreflectie. Klik HIER voor het LVV-register.